fbpx

10 важни фактора за SEO класирането, които трябва да знаете

Изискванията за SEO оптимизирането продължават да се променят постоянно и може да е трудно да бъдете в крак с най-новите изисквания. Но ако искате класирането Ви в Google да достигне до върха на списъка за търсене, трябва да прочетете тази статия.

Добре оптимизираните сайтове получават все повече и повече трафик във времето, а това означава повече клиенти и продажби. Без SEO търсещите машини няма да могат да намерят Вашия сайт и цялата Ви упорита работа ще бъде за нищо.

В тази статия ще отговорим на въпроса „какво означава SEO“ и ще споделим основните фактори за класиране на SEO, които са ви необходими, за да доминирате в резултатите от търсенето.

В края на тази публикация ще имате добре оптимизиран сайт, който Ви носи повече посетители.

Създадохме тази удобна таблица със съдържание, ако искате да преминете към най-интересните за вас фактори на SEO класиране:

Кои са най-важните фактори за SEO класирането на Вашия сайт?

 1. Сигурен и достъпен уебсайт
 2. Скорост на страницата (включително скоростта на мобилната страница)
 3. Версия на сайта за мобилни устройства
 4. Възраст на домейна, URL адрес и авторитет
 5. Оптимизирано съдържание
 6. Технически SEO
 7. Потребителски опит (RankBrain)
 8. звена
 9. Социални сигнали
 10. Реална бизнес информация

В самия край на тази статия най-накрая ще отговорим на въпроса, който порази повечето SEO специалисти: Кое е по-важно, сайта да се харесва от Google или да е приятен за моята аудитория?

Преди да навлезем в подробности за всеки фактор за класиране, нека да разгледаме накратко основите на това как работи класирането на търсачките.

Разбиране на SEO или „Как да класирам сайта си по-високо в Google?“

Много хора се чудят как работят класиранията на Google. Затова преди да влезем в действителните фактори за класиране на търсачките, нека започнем с отговора на някои основни въпроси, които повечето хора си задават за SEO оптимизацията.

Какво е „класиране“ в SEO?

Както може би знаете, SEO означава оптимизация за търсачки, което просто означава да се направи по-голяма вероятност уеб страниците да се класират в търсачката. Но нека бъдем честни: в този момент това наистина не означава само Google.

И как точно работи това?

При SEO оптимизацията класирането се отнася до позицията на съдържанието Ви на страниците с резултати от търсачката (SERPs). Класиране №1 означава, че когато хората търсят конкретен термин, Вашата уеб страница е първият резултат (освен популяризирани резултати, представени фрагменти и полета за отговори, за които ще говорим по-нататък в статията ).

Появяването в топ 3 на резултатите е отлично, тъй като скоростта на кликване се увеличава и Вие сте по-близо до първа позиция при търсенето, както е показано на изображението, предоставено от Backlinko по-долу:

Топ три позиции в Гоогле
Къде кликат потребителите при търсене в Гоогле

Появата на сайта Ви изобщо на първата страница, в рамките на първите 10 резултати, също е вашно. Това е така, защото 95% от хората никога не отварят втора страница при търсенето.

Какво търси Google в SEO оптимизацията?

Заявената цел на Google е „да организира информацията в света и да я направи универсално достъпна и полезна.“ Предоставянето на подходящи резултати от търсенето е огромна част от това. Ето как работят:

Как работят класификациите за търсене в Google ?

Първо, ботовете за търсене на Google (автоматизиран софтуер, наречен „паяци“) обхождат мрежата. Звучи страховито, знаем. Но всичко това означава, че те посещават уеб страниците.

Второ, те добавят правилно оптимизирани и обхождащи страници в индекса на Google и ги каталогизират.

Трето, когато хората търсят в Google, той показва това, което според него са най-подходящите резултати въз основа на думите за търсене, които въвеждат (извън трилионите страници в индекса на Google).

Google има различни и дълбоко сложни алгоритми, за да реши кое съдържание да се показва и в кой ред. Но ще се запознаем с всички тези забавни неща по-късно.

След като страницата ви се покаже в SERP обаче, трябва да разчитате на заглавията и мета описанията на Вашата страница, за да накарате търсещите да кликнат върху Вашата връзка и да посетят Вашия сайт.

Как работят класификациите за търсене в Google?

Когато хората искат да намерят информация, те въвеждат или казват думи, свързани с това, което търсят. Те се наричат ​​ключови думи и ще разгледаме тези в раздела за оптимизиране на съдържанието на тази статия.

Но поддържането на класирането на уебсайта Ви в Google не е само да извлечете максимума от конкурентните ключови думи. Става въпрос и за качеството на информацията която споделяте с потребителите.

Според собствените оценки на Google за търсене, когато индексира основното съдържание на всяка страница, той проверява фактори като:

 • Цел на страницата
 • Качество и количество на съдържанието
 • Информация за уебсайта и информация за създателя на съдържание
 • Репутация на уебсайт и репутация на създателя на съдържание
 • Взаимодействие на потребителя със страницата (време прекарано на на страницата, степени на отпадане и т.н.)
 • Експерт, авторитет и надеждност (E-A-T)

Само за момент ще проучим последния (E-A-T) по-подробно, защото той става много важен.

Засега е достатъчно да знаем, че всички изброени по-горе фактори влизат в алгоритъма на Google и помагат да се определи SEO класирането.

Въз основа на горепосочените насоки за оценка, Google показва на търсещите потребители най-подходящите, висококачествени резултати, свързани с това, което търсят. Най-подходящите са показани на първо място, а останалите са показани на последователни страници.

WordPress за начинаещи търсене в Google
WordPress за начинаещи търсене в Google

Една от целите на адресирането на факторите за класификация по SEO оптимизацията е да уведомите Google, когато Вашите страници на Вашия сайт са подходящи за конкретни заявки за търсене, така че хората ще щракнат върху връзките и ще посетят Вашия сайт.

Преди да влезете в два различни типа SEO оптимизации, нека разгледаме по-подробно концепцията за експертиза, авторитет и надеждност.

Какво е E-A-T и защо има значение?

Още през август 2018 г. Google въведе „актуализацията“, която подчерта експертизата, авторитета и надеждността (E-A-T) като основни фактори за класиране. Те дори промениха някои случаи на „висококачествено съдържание“ на „високо EAT“.

Целта на тази промяна беше да се гарантира, че потребителите не само получават съдържание с най-високо качество, но и получават точната информация от това съдържание. И това е много важно за разбиране.

Google разбра, че повечето им клиенти търсят на тяхната платформа почти всичко. Това означава, че животът на техните потребители може да бъде сериозно повлиян към по-лошо, ако се появят грешни резултати.

Уебсайтове, които биха могли да доведат до потенциално променящи живота резултати, попадат под чадъра „вашите пари или животът ви“ (YMYL). Помислете за медицински сайтове, сайтове за финансово планиране или нещо, което би могло да промени състоянието на нечие щастие, здраве и богатство.

Когато някой отиде в Google за информация, която би могла да има последствия от реалния свят, Google иска да е сигурен, че дава на потребителите си възможно най-точната информация.

Част от това означава да се оцени не само съдържанието на страницата, но и репутацията на създателя.

EAT авторова репутация

Така че вместо да се съсредоточи само върху това, което казва страницата на сайта, Google сега се опитва да разбере кой го казва. Това важи особено за сайтовете YMYL.

Това означава да разглеждате всяка категория поотделно:

 • Експерт: Има ли авторът на част от съдържанието необходимите умения и знания в своята област?
 • Авторитет: Това ли е най-добрият източник за отговор на въпроса на търсещия или има ли друг човек, който да бъде „по-добър“, който би бил по-добър източник?
 • Достоверност: Авторът предоставя ли честно, безпристрастно представяне на темата в тяхното съдържание?

Но каква е точната формула на Google за измерване на E-A-T? Е, това е трудната част.

Никой извън Google не знае наистина.

Знаем обаче, че те разполагат с голям екип от хора, които търсят хора, за да се уверят, че E-A-T се измерва възможно най-точно. Както Ахреф обяснява, Google измерва E-A-T в три стъпки:

 • Инженерите създават алгоритъм за подобряване на резултатите от търсенето
 • Качество Raters (хората, които търсят) виждат резултатите от търсенето със и без промените, направени от инженерите
 • Google взема обратна информация от рейтингите за качество, за да реши дали да използва или не алгоритъма за постоянно

Все още не е перфектна система. Но е изненадващо точно при измерване на експертността, авторитета и надеждността на сайта.

Сега някои SEO експерти омаловажават значението на E-A-T като фактор за класиране. И е трудно да се спори конкретно с тях, защото отново никой не разбира сложния алгоритъм на Google за класиране.

Въпреки това някои много уважавани хора са документирали силни връзки с E-A-T и класирането.

Експертът по SEO Мари Хейнс, изпълнителен директор на Marie Haynes Consulting (MHC), хвърля малко светлина върху това как E-A-T влияе на класирането:

„Екипът на MHC е видял доста уебсайтове, за които смятаме, че са били повлияни негативно от актуализациите на Google Quality, тъй като имат липса на E-A-T. Също така имахме радостта да помогнем на бизнеса да подобрят Google E-A-T с произтичащите от това увеличения на трафика. “

Добре, но какво означава нещо от това за Вас и как можете да увеличите своя E-A-T? Ето няколко полезни съвета:

 • Създайте подробна страница „За нас“ на Вашия сайт
 • Оптимизирайте страницата си за намерението на търсещия (което ще разгледаме по-късно)
 • Показвайте гордо всички награди, сертификати или пълномощия на Вашия сайт
 • Изградете своя авторитет в мрежата с публикации за гости
 • Отговорете както на положителни, така и на отрицателни отзиви
 • Съхранявайте цялата информация на страницата си възможно най-безпристрастна и възможно най-точна
 • Осигурете лесно достъпна страница за контакти с различни начини, по които Вашите потребители могат да достигнат до Вас или Вашия екип

Това са всички начини, по които хората могат да увеличат своя E-A-T за по-високи класирания. И, честно казано, голяма част от него се свежда до използването на най-добрите практики за управление на онлайн репутацията Ви.

Нека да бъдем наясно: никога няма гаранция за страница първа или №1 ранг, а SEO указанията се променят непрекъснато и класирането на търсачките се променя с тях.

Но сега, да разберем по-добре няколко SEO термина, които ще чувате много в дигиталния маркетинговия свят.

Какво е On-Page SEO и Off-Page SEO?

Два термина, които ще чуете, се споменават много, когато говорим за фактори за класиране на SEO оптимизацията.

On-Page SEO се отнася до фактори на Вашия уебсайт, които можете да оптимизирате, като основния код и съдържанието.

Off-Page SEO се отнася до действия, предприети извън Вашия сайт, за да повлияят на надеждността и авторитета на Вашия сайт чрез изграждане на правилните входящи връзки и социални сигнали.

И двата типа са включени в топ коефициентите за SEO класиране. Преди да се разгледаме топ 10-те фактори за класиране, нека се уверим, че всички сме на една и съща вълна относно наблюдението и проследяването на класирането.

Как да следите класирането от търсачките?

Преди да можете да подобрите своята SEO класация, ще трябва да знаете началната си точка.

Има няколко начина да разберете това. Първо, можете да търсите в Google, използвайки думите, които смятате, че Вашите клиенти ще използват. Използвайте инкогнито или частен прозорец в браузъра си, така че резултатите да не са изкривени от персонализацията на Google. Вижте къде се показва съдържанието Ви.

Това обаче е малко непрактично за по-големите сайтове със стотици страници, така че вероятно ще искате инструмент, който да ви помогне.

Например, с помощта на SEMrush можете да въведете домейна си в полето за търсене, да изчакате да се стартира отчетът и да видите най-добрите органични ключови думи, за които класирате. Или използвайте техния инструмент за проследяване на позицията на ключовите думи, за да проследявате точните ключови думи по които се опитвате да класирате на челна страница.

semrush неявяване на Google търсещата машина-висок ранг
Semrush резултати от Google с висок ранг

Но SEMrush е само една от многото Ви възможности.

Сега нека разгледаме подробно най-добрите фактори за класиране и как да се справим с овладяването на оптимизацията на търсачките на Google. В края на краищата, SEO се занимава най-вече с това, че място №1 е специално в Google.

Топ 10 фактора за текущото класиране за Google

1. Сигурен и достъпен уебсайт

Не е изненадващо, че първият от нашите фактори за SEO класиране е свързан с това да имаме правилния вид URL. По-конкретно, това е URL адрес, до който ботовете на Google могат лесно да достигнат и да обхождат.

С други думи, Google трябва да може да посети URL адреса и да разгледа съдържанието на страницата, за да разбере за какво става въпрос. За да помогнете на ботовете, ще трябва да направите следните стъпки:

 • Добре кодиран и изработен уеб сайт
 • Файл robots.txt, който казва на Google къде може и не може да търси информация за Вашия сайт
 • Карта на сайта, в която са изброени всичките Ви страници

Ако поддържате WordPress сайт, можете да настроите карта на сайта чрез Yoast SEO. Ако не, тогава можете да използвате онлайн генератор на Sitemap.

Използвайте карти на сайта за по-добро обхождане от Google бота
Използвайте карти на сайта за по-добро обхождане от Google бота

HTTPS не е фактор при вземането на решение дали да се индексира страница или не, но самият Джон Мюлер от Google е споделил в Twitter, че „Фактор за класификация на сайта“ и че „наличието на HTTPS е чудесно за потребителите“. Ние от Ол Ин Дизайн сме съгласни с това.

Ако все още не сте активирали SSL сигурността на уебсайта си, направете го!

2. Скорост на страницата (Включително скоростта за мобилни устройства)

Скоростта на страниците от години е посочена като един от водещите фактори за класирането на първа страница спрямо СЕО експертите. Google иска да подобри практическата работа на потребителите в мрежата и бързо зареждащите се уеб страници спомагат за това.

Google обяви актуализация на алгоритъма на търсачката, съсредоточена върху скоростта на мобилните страници, която започна да влияе на сайтовете от юли 2018 г. Ако сайтът Ви не се зарежда бързо на мобилни устройства, може да бъде санкциониран и да загуби позиции в Google.

Използвайте мобилния инструмент за тестване на Google, за да видите как Вашият сайт се зарежда.

Google инструмент за тестване на мобилни устойства
Google инструмент за тестване на мобилни устойства

Но най-добрата идея е да започнете да използвате Google Search Console (ако още не сте). там има цял раздел, посветен на актуализирането Ви в работата на Вашия сайт, включително скоростта.

3. Мобилна версия на сайта

Удобството при преглед на сайта през мобилни устройства е друг основен фактор за SEO класиране. Повече хора използват мобилни устройства, отколкото настолни компютри, за да имат достъп до мрежата и това е една от причините да има промени в начина, по който Google класира резултатите от търсенето.

Първият индекс на Google за мобилни устройства вече е реалност, което означава, че той първо извлича резултатите си от оптимизирани за мобилни устройства сайтове, а не от сайтове, насочени към настолни компютри. Ако Вашият сайт не е оптимизиран за мобилни устройства, рискувате да се окажете на по-ниски позиции в Google търсенето.

Много от факторите за добро SEO класиране, които ще разгледаме в тази статия, ще Ви помогнат да положите основите за добро класиране на търсачките, но също така трябва да се грижите за потребителското изживяване, когато хората посетят Вашия сайт.

Нещата, които трябва да разгледате, включват дали:

 • Имайте мобилен сайт, който автоматично се оразмерява, за да се вижда добре на всички устройства
 • Използвайте големи шрифтове за лесна четимост на малък екран
 • Включете достъпни менюта, така че Вашият сайт да е лесен за навигация
 • Уверете се, че основното съдържание не е скрито от реклами

Може да създадете Google AMP (ускорени мобилни страници) за Вашият сайт. Предимството тук е, че страниците Ви се зареждат почти моментално от мобилни устройства. Има и слухове, че Google класира сайтовете, създадени с AMP, по-високо от другите.

Недостатъкът е, че трябва да направите друга версия на сайта си, като следвате указанията на AMP. След това трябва да поддържате всичко и в нея. Това може да бъде доста дълъг процес.

Но независимо ще изпробвате Google AMP или не, трябва да сте сигурни, че Вашият сайт е 100% оптимизиран за мобилни устройства.

4. Възраст на домейна, URL адрес и авторитет

Знаете ли, че почти 60% от сайтовете, които имат първите десет позиции в класацията за търсене на Google, са на три или повече години? Данните от проучване на Ahrefs от два милиона страници сочат, че много малко сайтове на възраст под една година постигат това класиране.

Така че, ако притежавате сайт от няколко години и сте го оптимизирали с помощта на съветите в тази статия, вече имате предимство пред конкурентите.

В някои случаи името на домейна има значение за добрата СЕО оптимизация. Въпреки че Google е санкционирал домейни с точно съвпадение (тези, при които целевата ключова дума е в URL адреса), това наказание обикновено е за спам сайтове с ниско стойностно съдържание.

Изследвания от Moz показват, че домейните с точно съвпадение, които се считат за уместни, ценни и висококачествени, могат да видят повишаване на класирането поради това. Ако обаче вече имате създаден уебсайт, не е необходимо да търсите домейн с точно съвпадение за Вашия бизнес.

Най-добрият избор за Вашия домейн?  Съсредоточете се върху URL адрес, който отразява Вашия бизнес и оптимизирайте ключовите думи в него!

Що се отнася до факторите за класиране на търсачките, авторитетът има значение. Както ще видите, обикновено това е комбинация от голямо съдържание и SEO сигнали извън страницата като входящи връзки и социални споделяния. И благодарение на E-A-T може да включва и авторитета на създателя на съдържанието.

Moz е кодифицирал това в оценки за авторитет на страницата и домейни, класирани от 0 до 100, които ви показват каква вероятност дадена страница или домейн е класирана в резултатите от търсенето.

Можете да проверите авторитета на домейна или страницата с Open Site Explorer. Просто включете URL адреса си в полето за търсене на място и ще получите отчет, показващ авторитет на домейна, установени връзки и нови връзки към страницата.

5. Оптимизирано съдържание

Говорихме много за съдържанието и за факторите при класиране на Google SEO оптимизация. Това е така, защото това е един от най-важните фактори за класиране при търсене.

Сега нека да видим какво всъщност означава оптимизиране на съдържание за SEO.

Алгоритъмът за търсене на Google разчита на ключовите думи. Това са думите и фразите, които търсачите използват, когато търсят информация. Те също са думите и фразите, които описват темите, които са написани във Вашият сайт.

В идеалния случай те ще съвпадат. Ето защо е толкова важно да използвате ключови думи в съдържанието си.

Един отрицателен фактор за класиране на SEO, който трябва да знаете, е дублираното съдържание. За SEO най-доброто е свежото, оригинално съдържание. И ако имате подобно съдържание, кажете на Google кой от тях трябва да бъде класиран като най-авторитетен, като използвате канонични URL адреси.

Но един от най-големите въпроси е как да използваме LSI ключови думи за оптимизиране на съдържанието. Така че нека започнем от там

Какво представляват LSI ключовите думи в SEO класирането

SEO оптимизацията не е само за основната ключова дума. Също така е важно да включите термини, свързани с основните думи, които хората търсят. Те се наричат ​​LSI (латентно семантично индексиране) ключови думи. Те предоставят вид онлайн словосъчетание, което да помогне на Google да разбере кои резултати да покаже.

Например, използвайки правилните ключови думи на LSI, ще кажете на Google, че когато търсещите напишат „мини“, вашата страница е по-подходяща за колата, а не за пола и обратно.

Струва си да се отбележи, че тъй като все повече хора търсят с глас, оптимизацията на съдържанието включва оптимизиране на въпроси и търсене на естествен език. Това означава, че някои ключови думи в LSI ще са по-дълги, защото хората са склонни да говорят различно, отколкото пишат.

Помислете за това: Нека кажем, че притежавате ресторант. И половината от Вашите клиенти напишете фразата „най-добрият ресторант в близост до мен“. Но тогава хората търсят и „кой е най-добрият ресторант в Монреал“, когато търсят на глас.

Въпреки че и двата въпроса са насочени към едно и също нещо, резултатът от Google може да се покаже по различен начин. Използването на ключови думи на LSI би било един от начините да се уверите, че ресторантът Ви се класира и за двата въпроса. Колкото повече помощ можете да дадете на Google да разбере съдържанието Ви, толкова по-голяма е вероятността да се класирате по-добре във Вашата фирмена ниша.

Ето обаче един важен момент: Произволното добавяне на ключовите думи не е препоръчително, тъй като това ще доведе до лошо качество на уеб страниците и ще навреди на Вашето SEO класиране.

Затова се уверете, че след като насочите ключовата си дума, вие я включвате само (и вашите LSI ключови думи) по органичен начин и звучи естествено в текста.

Разбиране на намеренията за търсене за оптимизация на съдържанието

Намерението за търсене също е важно при оптимизиране на съдържанието. Това означава да разберете какво наистина търсят хората, когато въвеждат ключови думи за търсене в Google.

Например, да кажем, че сте определили „Софийска недвижимост“ като ключова дума, която искате да класирате. Може би си мислите, че писането на съдържание за хора, които търсят недвижими имоти във София, е добра идея. Но ако хората, които търсят този термин, включват и брокери, които искат да продават в София, тогава Вашето съдържание няма да отговори на техните нужди и страницата Ви няма да бъде много посещавана.

Чрез поредица от ниски проценти на кликване и високи проценти на отпадане (за които ще обсъдим повече след малко) Google ще вземе предвид факта, че съдържанието Ви не съответства на намеренията на потребителя за търсене.

Понякога е ясно какво търсят хората. Например, ако използват думата „сравни“, те вероятно се опитват да решат между закупуването на продукт. И ако използват думата „купуват“, те търсят да направят покупка.

Ключовите думи, които използват, ще се променят в зависимост от това дали искат:

 • Намерете конкретен уебсайт (навигационен)
 • Получете отговор на въпрос (информационен)
 • Информация за проучване преди да направите покупка (проучвателна)
 • Направете покупка (транзакционна)

Добре оптимизираните бизнес сайтове ще включват съдържание за всеки от тези типове търсене.

И така, как да се уверите, че ключовата Ви дума съвпада с намерението на потребителя?

Отворете търсене с Google във Вашия браузър и въведете ключовата дума. Вижте кои резултати в момента се класират и определете дали Вашето съдържание би било подходящо или не. Ако не, трябва да подобрите изследването на ключовите си думи. Ако е подходящо, използвайте тази възможност, за да видите защо определени страници се класират.

Можете да направите конкурентен анализ на първите 10 резултата в SERP, за да видите как можете да направите съдържанието си още по-добро! След това можете напълно да оптимизирате съдържанието си, като го подобрите спрямо текущите резултати от търсенето.

Дали дължината на съдържанието е фактор за класиране на SEO?

С една дума, да. Google иска съдържанието да е качествено и да има някаква дължина към него. Докато пишете повече думи само за да разтегнете дължината, никога не е препоръчително, ако темата изисква внимание, дайте ѝ я като опишете всичко подробно.

Изследването предполага, че съдържанието с над 2000 думи се класира в на първа страница в класацията на търсачките на Google.

Дължина на съдържанието нужна за добра СЕО оптимизация
Дължина на съдържанието нужна за добра СЕО оптимизация

Сигурност има някои изключения. Но като общо правило, съдържанието Ви трябва да е около 2000 думи или повече, ако наистина искате да бъдете конкурентоспособни на SERP.

По-дългото съдържание също привлича повече връзки и споделяния, които са 2 други важни фактора за класирането.

Фактори за SEO класиране: полета за отговори или „нулева позиция“

Google все по-често предоставя отговори чрез полета за отговори, така че това е друг аспект на оптимизиране за по-добро класиране на търсачките. Ето как изглежда полето за отговор:

Опитът ни показва, че оптимизирането на полета за отговори означава:

 • Отговаряне на въпроси
 • Включване на въпросите като заглавия с правилно форматирани заглавни маркери
 • Гарантиране, че отговорите са верни, уместни и не твърде дълги
 • Насочване на съдържание към ключови думи, които вече имат полета за отговори
 • Добавяне на списъци или таблици

Има един недостатък на заветната „нулева позиция“ обаче: Понякога пречи на хората да кликват върху Вашия сайт.

Тъй като хората получават директно отговора на въпроса си, те може да нямат причина да продължат към съдържанието. Това означава, че може би 100 000 души виждат слота Ви в полето за отговор, но само 10 000 всъщност кликват върху самата статията.

Но нека бъдем честни: получаването на тази нулева позиция е добре, защото това означава, че Google разпознава много добре Вашето съдържание, ще получите начин за по-добро разпознаване на марката и също така ще получите повече трафик към сайта.

Плюс това, ако не направите това, то някой друг ще го направи вместо Вас.

Използване на видео за подобряване на SEO класирането

Според Cisco видеосъдържанието ще представлява огромни 80% от онлайн трафика до 2021 г.

Нашата обща статистика на видео маркетинга показва, че:

 • Хората гледат видео във всички възрастови групи
 • Около 79% от хората биха предпочели да гледат видео клипове, отколкото да четат публикация в блог
 • Хората използват видео клипове, за да им помогнат да вземат решения за покупка (спомняте ли си тези транзакционни търсения?)

Започнете да включвате видео в стратегията си за съдържание. Видеото се чете, споделя и свързва, като предоставя много сигнали, за да подобри класирането ви при търсене.

6. Техническа SEO оптимизация

По-рано казахме, че правилния код е един от аспектите за оптимизиране на съдържанието за по-добро класиране на търсачките. Това може да бъде смущаващо, особено ако сте по-скоро текстописец и по-малко програмист.

Ето някои от аспектите, които можете да контролирате, дори ако не сте програмист или уеб дизйанер:

 • Добавете фрази на ключовите думи в заглавията на страниците, където Google първо търси, за да определи кое съдържание е подходящо за търсенето
 • Използвайте заглавни маркери, за да покажете йерархия на съдържанието, започваща с вашето заглавие на h1, а след това използвайте h2 или h3 за подглави
 • Създайте мета описание, което примамва читателите и включва Вашата ключова фраза
 • Тези мета описания трябва да са кратки и примамливи с около 160 знака
 • Използвайте фрази с ключови думи в маркерите за алт на изображението, за да покажете как тези изображения са свързани с основното съдържание
 • Включването на alt тагове също помага на хора със зрителни увреждания да се наслаждават на Вашия сайт с екранни четци
 • Използвайте маркиране на схемата, за да кажете на Google какъв тип съдържание създавате

7. Потребителски опит (RankBrain)

От известно време Google използва изкуствен интелект за по-добро класиране на уеб страниците. Той извиква този сигнал RankBrain. Това включва и други сигнали, които засягат класирането на Вашата страница. Те включват:

 • Честота на кликване: процентът на хората, които кликнат да посетят Вашия сайт, след като той е в резултатите от търсенето
 • Коефициент на отпадане: броят на хората, които кликват върху Вашата страница и бързо се връщат към резултатите от търсенето
 • Време прекарано на сайта: колко време посетителите ще останат на Вашия сайт, след като са го посетили

Ако хората стигнат до Вашия сайт, но не намерят каквото търсят и се върнат обратно в търсачката, Google ще смята, че сайта Ви не е от значение за техните нужди. Ако монго хора правят това, тогава може да е по-трудно Вашият сайт да се класира по-високо в резултатите от търсенето.

Това вероятно е добър показател, че съдържанието Ви не съвпада с намерението на търсещия. Може да се наложи да се  насочите към по-ефективна ключова дума за Вашето съдържание.

За разлика от това, ако хората кликнат върху Вашата уеб страница и се задържат за известно време, това казва на Google, че съдържанието Ви е от значение за тяхното търсене.

Така че, когато оптимизирате заглавия, описания и съдържание, за да получите кликванията и да предоставите стойност в другия край, можете да увеличите класирането на Вашият сайт.

8. Връзки

Както казахме в началото, мрежата в Интернет е изградена на връзки. Така че, естествено, връзките са ключов сигнал за класиране на SEO. Има три вида връзки, за които да помислите:

 • Входящи връзки
 • Изходящи връзки
 • Вътрешни връзки

И трите обикновено са обвързани с описателен текст на линка.

Входящи връзки

Google използва входящите връзки като един от начините, за да определи колко е авторитетно и уместно Вашето съдържание.

Най-добрият сценарий е, когато авторитетен сайт включва подходяща връзка към Вашия в част от тяхното съдържание. Така че, ако Маркетинг портал включва връзка към Ваше съдържание за маркетинг, това ще се възприема по-добре, отколкото ако случаен човек с нискокачествен сайт добави връзка към него.

Вашата цел е да получите колкото може повече връзки от авторитетни сайтове. Това също означава, че искате да имате много малко входящи връзки от нискокачествени домейни.

Можете да намерите входящите връзки с помощта на инструмент като SEMrush или един от инструментите за изследване на ключовите думи, споделени по-рано в това ръководство.

Изходящи връзки

В същото време искате да покажете, че създавате качествено съдържание за посетителите си. Това включва използване на изходящи връзки чрез свързване към подходящи, авторитетни сайтове във Вашата ниша.

Това означава ли, че трябва просто да раздавате тонове изходящи връзки, за да засилите авторитета си? Абсолютно не.

Всичко това означава, че докато правите изследвания, трябва да добавяте цитати само от надеждни източници с висок авторитет на домейна. Заради потребителите си, вероятно така или иначе трябва да правите това, за да гарантирате, че осигурявате най-голяма стойност на съдържанието което им предлагате.

Вътрешни връзки

И накрая, свързването към Вашето собствено съдържание може да помогне да свържете страници заедно както за Google, така и за Вашите посетители, като направи всяка страница по-ценна. Ако имате авторитетна страница и линк към друга страница на Вашия сайт, това помага на посетителите да намерят другата страница.

Това помага на тази втора страница да повиши класирането си в търсачката.

Докато създавате ново съдържание, не забравяйте да изградите солидна мрежа от вътрешни връзки, така че страниците Ви да се поддържат взаимно. Също така, не забравяйте това, което казахме в началото на този раздел:

И трите типа връзки са обвързани с описателен текст за линка. Когато добавите линк към част от текста във Вашето съдържание, този текст трябва да описва къде се отправя връзката!

9. Социални сигнали и споделяния

Когато хората споделят съдържанието Ви в социалните мрежи, това е още един знак, че е ценно. Проучването на 23 милиона споделяния намери връзка между социалните споделяния и класирането в търсачките.

Официалната дума на Google е, че социалните дялове не са пряк фактор за класиране. Връзките от Twitter или Facebook не се считат за същите като връзките от други авторитетни уебсайтове.

Все пак не можем да отречем, че страниците с най-висок ранг в резултатите от търсенето с Google обикновено имат много споделяния. Въпреки че това вероятно се дължи на няколко свързани фактора:

 • Повече социални споделяния генерират повече трафик към самата страница
 • Повече споделяния също правят по-вероятно Вашето съдържание да изгради външни връзки

Поради това, получаването на повече социални споделяния помага да се класират сайта ви, дори само косвено в търсенето.

Не само трябва да присъствате сами в социалните медии, но и трябва да улесните споделянето на съдържанието си и усилването на тези социални сигнали.

Силно препоръчваме да използвате плъгин като Smash Balloon:

Smash Balloon ви позволява лесно да показвате своите емисии в Twitter, Facebook и Instagram директно на Вашия сайт.

10. Реална бизнес информация

Последният съвет е важен за бизнеса, насочен към определени местни райони. Наличието или отсъствието на бизнес информация е един от най-важните местни фактори за SEO класиране.

Затова е важно да се грижите за области като:

 • Вярна информация за връзка с Вас (име, адрес, телефонен номер)
 • Бизнес обяви в Google My Business и Facebook
 • Рецензии както на тези сайтове, така и в съответните директории като Yelp и други
 • Правилните местни условия за търсене

Но нека приключим, като обсъдим въпроса на всеки който се занимава със СЕО оптимизация.
Трябва ли да се стремите да угодите на своята публика или да угодите на Google?

Наистина това е въпроса , до който се свежда същността на SEO оптимизацията за уеб страници. Целим  да направим съдържание, което Google може лесно да чете и класира, или да направим съдържание, което Вашите потребители да се радват?

За съжаление, отговорът е направете и двете.

Да попитате кой от тези два аспекта е по-важен е като да попитате коя страна на една ножица е по-остра. И двете части на SEO оптимизацията трябва да бъдат изпълнени идеално, за да се класирате добре по желаните от Вас ключови думи.

Никога не трябва да жертвате визията на сайта Ви, за да направите Google щастлив. Това ще раздразни само аудиторията Ви, като по-този начин може да бъдете наказани от Google!

Освен това трябва да имате предвид, че докато класирането в Google може да помогне да стартирате бизнеса си на следващо ниво, Google никога няма да бъде Вашият клиент. Вашите читатели, от друга страна, могат.

Така че, ако искате да получите най-добрият SEO съвет, ето го:

Създайте страхотно съдържание, което Вашите потребители ще харесат. След това, с еднакво количество енергия, оптимизирайте това съдържание, за да помогнете на Google да разбере защо Вашата аудитория го обича толкова много.

Google, SEO, Дигитален маркетинг
Предишна публикация
Бизнес модел Канава – Business Model Canvas
Следваща публикация
Как да стартирате нова марка: Пет съвета за незабравим дебют

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.