fbpx

Как да стартирате нова марка: Пет съвета за незабравим дебют

Изграждането на марка за Вашата компания е едно от най-важните неща, които можете да направите като маркетинг стратегия.

Една марка Ви позволява да се разграничите от конкурентите в бранша с уникален образ, запомнящо се име и идентичност, която отговаря на Вашите целеви клиенти. Но създаването и пускането на собствена марка от нулата може да бъде трудно – особено когато сте стартъп с ограничени ресурси.

Може да е изкушаващо да започнете да продавате продукти възможно най-бързо, но начинът, по който представяте Вашата компания на клиентите си, може да има огромно влияние върху потенциала Ви за бъдещи продажби. В крайна сметка наистина имате само един шанс да направите първо впечатление.

Мислете за бъдещото, създаването на стратегия и пълното приготвяне на Вашето представяне ще Ви помогне да започнете с успех. Всичко, което е необходимо, е да се ангажимент за пет прости стъпки.

Стъпка 1: Започнете възможно най-рано

Много по важно е създаването на марка, отколкото просто да покажете ново лого или да кажете на хората, че сте готови за бизнес предизвикателства. Колкото по-бързо започнете, толкова по-рано ще можете да идентифицирате потенциални проблеми, преди те да навредят на репутацията на Вашата компания.

Например, всички си спомняме съдбовната пролетна сутрин, когато Instagram разгърна чисто новото си лого, разпалвайки обществено протест и оставяйки бизнеса да се чуди какво се случва.

Instagram е само един пример за грандиозно неуспех при стартирането, но опитът му дава представа за важността да се даде достатъчно време на Вашия екип, за да се уверите, че Вашата стратегия има смисъл, преди да я разгърнете. Само няколко седмици, посветени на потребителските изследвания, биха били достатъчни, за да спасят Instagram.

Стъпка 2: Опознайте Вашата аудитория

Вашата марка е Вашата репутация, Вашата идентичност и Вашата душа в бизнеса. Най-успешните марки са тези, които резонират с клиентите си на по-дълбоко ниво, споделяйки унифицирани ценности, убеждения и цели.

Колкото повече знаете за Вашата аудитория, толкова по-лесно можете да създадете марка, която едновременно генерира фурор по време на старта Ви и да установява дългогодишни връзки за Вашата компания.

Как да планирате показването Ви сред целевия си пазар?

Запознайте се с Вашите клиенти. Вашата персона на потребител винаги ще бъде важен ресурс в стратегията на Вашата марка. Воденият с данни поглед върху Вашия перфектен клиент ще Ви научи как да говорите езика на Вашата аудитория, къде да ги намерите и как да подобрите ангажираността.

Създайте последователност на канала. Вашите персони трябва да Ви кажат къде Вашите клиенти прекарват по-голямата част от времето си – Вашия блог, страниците Ви в социалните медии или някъде другаде. Създавайте едно и също интересно и приятно изживяване на клиента Ви във всички канали в които е активен.

Включете аудиторията си. И накрая, не казвайте просто на клиентите си за новата си марка: Попитайте ги какво мислят за Вашето лого, дали им допада Вашето име и дали са имали проблеми при използването на Вашия нов уебсайт. Ангажирането на Вашата аудитория отначало е чудесен начин да започнете да изграждате общност за Вашия бизнес.

Стъпка 3: Направете старта си само една част от Вашата история

Успешните марки създават афинитет към своята аудитория, който постепенно превръща еднократните клиенти в лоялни. Тъй като днешните клиенти търсят нови начини да развият по-силни връзки с любимите си марки, най-лесният начин да се настроите за успех е да позиционирате старта си като важна глава от по-големия разказ за Вашата компанията.

  • Ако представяте нова компания, какво Ви накара да се приближите до този конкретен пазар?
  • Ако ребрандирате, какви тенденции във Вашата индустрия Ви тласнаха да възприемете нов имидж?

Когато Airbnb стартира новата си идентичност през 2014 г., тя вдъхнови клиентите си с история за това как новото лого е свързано с „принадлежността“.

Уверете се, че Вашите служители знаят Вашата история, преди да я споделите със света. В края на краищата Вашите служители са най-важните Ви посланици, отговорни за споделянето на Вашето послание. Ако не са на ясно с историята Ви или какво означава за тях, това би могло да доведе до провал с новата Ви идентичност.

Стъпка 4: Направете график за стартирането

Времето е важно в бизнеса. Напишете блог в неправилен момент и бихте могли да рискувате да предизвикате гнева на потребителя. Ако създайте продукт твърде късно може да пропуснете шанса си да трансформирате пазара.

Когато стартирате марка, времето се състои в това да сте сигурни, че споделяте правилната информация с правилните хора в най-добрите моменти.

Създаването на график за внедряване може да изглежда достатъчно просто, но става далеч по-сложно, когато обмислите броя на допирните точки, които използвате, за да се свързвате с аудиторията си всеки ден – банери, маркетингови стратегии, канали за социални медии, подписи под имейл и много други.

Уверете се, че сте избрали перфектния момент за Вашето представяне, това ще ви помогне да разкриете ясна и последователна марка пред света, вместо марка, която изглежда все още „в процес на изграждане“.

Избягвайте изтичане на информация за марката преди официалната й дата на пускане. Медиите на марката, извадени от контекста, могат да предизвикат негативни разговори за Вашата компания, преди тя дори да е имала възможност да се представи.

Стъпка 5: Поддържайте стратегията си

Добре изпълненият старт е само началото на стратегията на Вашата марка.

Разработването е първата Ви стъпка към новата Ви идентичност, а пътят напред включва безкрайни възможности за ангажиране, споделяне и комуникация с Вашите клиенти по начини, които позволяват на Вашето съобщение да се разпространи към нови хора и партньори. Въпреки че стартирането Ви поставя основите за маркетингови кампании, създаване на съдържание и социален растеж, от Вас зависи да инвестирате във всичко това.

За да подобрите шансовете си за успех, изградете стратегия още от първия ден, която можете да използвате за събиране на отзиви и важни показатели за това как се възприема Вашата марка. Например, опитайте да измерите ангажираността на социалните медии, да изпращате анкети и да говорите с клиентите, за да получите повече информация за това какво им харесва или не харесва. Това ще Ви помогне да за добра репутация.

Никога не разчитайте на лаврите си след старта. Марката не е само име, лого или уебсайт – тя е динамична, многостранна и изисква постоянно да се развива, за да оцелее.

Предишна публикация
10 важни фактора за SEO класирането, които трябва да знаете
Следваща публикация
Как да оптимизирате стратегията си за дигитален маркетинг, за да генерирате повече клиенти?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.