fbpx

На кого да се доверим в социалните медии: служител, агенция или консултант? Плюсовете и минусите на всеки.

Повече от всякога преди, Вашите клиенти днес са онлайн и прекарват повече време в социални медийни платформи. За да достигнете до тях, може да се наложи да създадете, разширите или подобрите своя екип в социалните медии.

Да наемем и кого да наемем? Това е въпросът.

Кое решение е най-добро за Вашата компания: вътрешен мениджър на социалните медии, агенция или консултант на свободна практика?

Пет съображения

Преди да вземете решение, помислете за тези пет ключови точки:

 1. Цели. Просто казано, какви са вашите цели в социалните медии? Ясното разбиране на това къде точно бихте искали да бъде Вашата социална медия или какво ще определи успеха, е най-важната първа стъпка.
 2. Потребности. Сега като знаете какво се надявате Вашите социални канали да постигнат, какво ще ни трябва , за да изпълним целта? Създаване на свежо творческо съдържание, по-мощни инструменти, повече време, нова перспектива или нещо друго?
 3. Експертиза. Кой би имал подходящото ниво и опит за управление на социалните Ви канали? Човек или екип?
 4. Вътрешни ресурси за обучение. Колко искате да бъдете в управлението на този човек или екип? Вашият екип готов ли е да поеме отговорностите за социалните медии?
 5. Бюджет. И накрая, какъв е наличният бюджет? Твърдото разбиране на наличния бюджет за постигане на Вашите цели в социалните медии и привличането на помощта, от която се нуждаете, ще играе значителна роля в намирането на подходящо решение.

Собствен персонал

Предимства

 • Знания и познания за марката – този човек ще познава и разбира Вашата марка отвътре и отвън.
 • Служителите са специализиран ресурс със фиксирано работно време.
 • Работата на служителите може да бъде пряко наблюдавана и те могат да бъдат зададени да изпълняват точните задължения, които желаете.
 • Компаниите най-лесно могат да знаят какво е въздействието върху бюджета под формата на договорена заплата.

Недостатъци

 • Наемането на служители идва с допълнителни разходи: данъци, застраховки и други.
 • Наемането на служители идва и с допълнително време, необходимо за обучение, управление и изпълнение на изискванията за спазване на служителите.
 • Наемането на служители обикновено е най-малко гъвкавият вариант, ако в крайна сметка осъзнаете, че Вашата компания има други нужди.
 • Може да бъдете ограничени от знанията или уменията на служителя.
 • Ако имате нужда от инструменти, Вие ще бъдете отговорни за предоставянето им на служителя, за да се научат и използват, вместо да получат достъп до тях чрез партньор трета страна (като агенция).

Дигитална агенция

Предимства

Агенциите често носят свежи идеи, високо ниво на креативност и ширина опит и опит.
Ако нямате достъп до (или не искате да сключвате дългосрочни договори за получаване) на надеждни инструменти, работата с агенция може да ви даде достъп до необходимите инструменти (или произтичащите от тях ползи, като например данни.)
Въпреки че може да работите и да се срещате редовно с екипа си, агентите изискват най-малко време или честотна лента от вашия край. Не е необходимо да обучавате, управлявате или да носите някакви задължения на работодателя.
Има известна гъвкавост във вашето партньорство, в зависимост от условията на вашия договор и продължителността на партньорството ви. Например, ако просто не се работи, обикновено е по-лесно да се прекрати връзката между агенцията, отколкото да се уволни служител.

Недостатъци

 • Фирмите може да имат ограничен контрол върху качеството на работа, стратегията за изпълнение и резултатите.
 • Трети лица (като агенции и консултанти) обикновено не познават Вашата марка, както както Вие или Вашите служители.
 • Вашият партньор за агенция може да не се чувства толкова отдаден на Вашия успех (макар че добрите ще са).
 • Служителите на агенцията често работят по няколко акаунта, така че те могат да бъдат разсеяни и да не обръщат вниманието, което заслужавате.
 • Обикновено (не винаги) партньорите на агенцията са най-скъпият вариант.

Екипът предоставен за Вашия бизнес може редовно да се променя. Ако Ви харесва ротация на хора за гъвкавост и свежи идеи, това може да е идеално. Ако обичате да познавате добре членовете на Вашия екип и да ги накарате да разбират дълбоко Вашата марка, това може да не ви хареса.

Консултант или фрилансер

Предимства

 • На пазара се предлага голямо разнообразие от консултанти / фрийлансъри от начинаещи до експерти, които могат да донесат нова информация и идеи.
 • Както при агенцията, те не трябва се плаща Ваша страна за обучение, нито каквито и да било задължения или разходи като работодател.
 • Някой консултант / фрийлансър може да е готов да работи като външен член на екипа.
 • Консултантските партньорства обикновено предлагат най-голяма гъвкавост, в зависимост от условията на Вашия договор и продължителността на партньорството ви. (Той може да бъде и най-гъвкавият вариант по отношение на бюджета.)
 • По принцип консултантите / фрийлансърите са пъргави и оценливи и знаете точно с кого работите.

Недостатъци

 • Ако Ви харесва идеята да имате достъп до много инструменти за социалните мрежи, консултант или човек на свободна практика може да не предложи това, което търсите.
 • Подобно на агенциите, консултантите обикновено не познават Вашата марка, така както Вие или Вашите служители. (Макар че често те ще имат желание да учат, тъй като Вашият успех е и техен успех.)
 • Консултантите трябва да управляват внимателно времето си; ако не го направят, те могат да се разсейват между множество си клиенти по същия начин като агенция.
 • Консултантите могат да внесат свежи идеи и творчески прозрения, но те няма да донесат професионално развитие на Вашия екип.

И така според Вас кое е най-доброто решение за Вашия бизнес? На кого бихте доверили Вашите социалните канали ?

Предишна публикация
Как да оптимизирате стратегията си за дигитален маркетинг, за да генерирате повече клиенти?
Следваща публикация
Най-доброто време за публикуване в социалните мрежи

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.