fbpx

Топ 10-те социални мрежи за реклама

Ако сте решили да направите стъпката за реклама в социални мрежи за да популизирате Вашия бизнеса – това е добъре!

Социалните мрежи са една от най-евтините форми за дигитален маркетинг и реклама, а възвръщаемостта на инвестициите, която предоставя на бизнеса, нараства с всеки изминал ден.

Значи е време да се включите своята реклама в социалните мрежи!

Сега идва големият въпрос в кои социални мрежи да инвестирате?

Или да рекламирате във всички тях?

Рекламата в кои социални мрежи ще осигурят най-голяма възвръщаемост на инвестициите Ви на най-ниска цена?

Преди да разгледаме най-добрите сайтове – социални мрежи за реклама на бизнеса, нека поговорим малко повече за социалните мрежи като цяло.

81% от населението на България има поне един профил в социалните мрежи, а над половината от тях имат регистрации в две или повече. Така независимо в кои социални мрежи решите да инвестирате за реклама на бизнеса Ви , имате голям шанс да достигнете до клиенти, които може да не сте достигнали по друг начин!

Освен това хората не използват тези мрежи само за социални контакти, те използват социалните мрежи и за взимане на решения при покупка !

Например, 70% от бизнеса към клиенти са намерили своите клиенти чрез Facebook. 93% от потребителите на Pinterest използват платформата за планиране или извършване на покупки. Потребителите на Instagram са използвали Instagram за закупуване на продукт онлайн.

Хората не само купуват от бизнеса в социалните медии, но и харчат 20% -40% повече пари за компании, които използват социални мрежи!
И ако това не ви е било достатъчно, 71% от потребителите, които са имали положителен опит с марка в социалните медии, вероятно ще препоръчат марката на своите приятели и семейство, като разширят още повече Вашата клиентска база!

Тези цифри показват, че има защо да се изхарчат пари за реклама в социалните мрежи, но коя мрежа е най-подходящият за Вашия бизнес?
Днес ще разгледаме топ 10-те социални мрежи за бизнеса, за да помогнем на собствениците на бизнес като Вас да решат кой ще е най-печелившият за тях.

Топ 10 социални мрежи за рекламата на Вашия бизнес

1. Facebook – реклама за Вашият бизнес

Не би трябвало да е огромна изненада, че Facebook е номер едно в нашия списък с топ 10 на социалните мрежи за реклама на бизнеса. Със 2,41 милиарда ежедневно активни потребители Facebook е най-използваната социална платформа.

Независимо дали Вашата бизнес цел е разпознаване на марката, трафик към уебсайт, генериране на лийдове или онлайн продажби, Facebook трябва (и повече от вероятно ще) направи значителна разлика в постигането на целите ви, когато се използва правилно.

Facebook - реклама за Вашият бизнес
Facebook като социална мрежа рекламата на Вашия бизнес

Широката потребителска база на Facebook и демографските данни на потребителите е основната причина той да е в горната част на нашия списък – почти всеки може да намери целевата си аудитория на тази платформа и да влезе в контакт с нея.

Може би си мислите: „Добре, значи целевата ми аудитория е във Facebook, но как да се уверя, че виждат моята бизнес страница?“ Отговорът е реклама във Facebook, както и много добро стойностно съдържание!

Рекламната платформа на Facebook е най-развитата от всички социални медийни платформи.

Във Facebook можете да се насочвате по възраст, пол, заетост, интереси, поведение на покупки, статус на отношенията и много други! Това ви дава силата да се насочите към Вашата точна аудитория и да поставите рекламите и съдържанието си в емисиите им с новини, където те вече се превъртат.
Ако се чудите дали Facebook е за Вас – отговорът ни е 9 от 10 пъти да. Има само два случая, когато можем да предложим друга платформа пред Facebook: първият е, ако нямате бюджет за рекламиране в социални мрежи, а вторият е, ако за Вашия тип бизнес е забранен да рекламира във Facebook въз основа на рекламните правила на Facebook (т.е. компания за тютюн и т.н.).

Във Facebook трябва да платите, за да получите добър резултат от рекламата, така Вашата целева аудитория има по-голяма вероятност да използва Вашия канал ежедневно, затова ще Ви е необходим добър рекламен бюджет, за да стигнете до повечето то тях. Но дори и така много от нашите клиенти са виждали значителна възвръщаемост на инвестициите след инвестиране във реклами във Facebook.

Комбинирането на отлично съдържание и тестване с обширната платформа за данни, потребителска база и рекламна платформа на Facebook може да бъде една мощна комбинация за Вашия бизнес!

2. Facebook Messenger – реклама за Вашият бизнес

Докато Facebook Messenger е част от Facebook, трябва да изтеглите приложението Facebook Messenger отделно от Facebook, за да го използвате. То съдържа няколко допълнителни функции извън споменатите по-горе за Facebook! Така Facebook Messenger е номер 2 в нашия списък със сайтове за социални мрежи за бизнес.

Facebook Messenger е приложение, което позволява на потребителите на Facebook да изпращат директни съобщения един на друг и за щастие за Вас тази функционалност се простира и до бизнес страниците!

Тъй като Facebook Messenger е част от Facebook, той има същия достъп до голямата потребителска база и рекламната платформа на Facebook.

Определено можете да използвате това в своя полза!

Facebook Messenger - реклама за Вашият бизнес
Facebook Messenger като платформа за реклама на Вашият бизнес

Facebook има рекламни кампании, които са специално разработени за Facebook Messenger. Когато някой кликне върху реклама, той ще бъде подканен да започне чат във Facebook с Вашата бизнес страница, и ако това стане, страница може да им изпраща съобщения от този момент нататък.

Ако Вашият бизнес модел е по-фокусиран върху генерирането на лийдове за разлика от електронната търговия или по-непосредствените онлайн рекламни реализации, това може да е добър вариант за реклама на Вашия бизнес!

Освен използването на Facebook Messenger за реклама, можете също да настроите автоматизирани съобщения от Вашата бизнес страница. По този начин, ако някой органично изпрати съобщение до Вашата бизнес страница във Facebook, Facebook Messenger ще изпрати обратно автоматизирано съобщение до него (такова, което сте изработили).

Често тези автоматизирани съобщения казват нещо просто като: „Благодаря, че се свързахте с нас! Някой ще ви отговори обратно в рамките на 24 работни часа. Благодаря ви и имам страхотен ден! ”

Дори съобщение, толкова просто като тези, помагат да се изгради доверие между Вашия бизнес и потенциални или съществуващи клиенти. Следователно подобряване на шансовете да се сдобиете с нов потенциален клиент нарастват.

3. Instagram – реклама за Вашият бизнес

Instagram се намира много близо зад Facebook и е номер три в нашия списък със социални мрежи за реклама на бизнеса. Instagram е собственост на същия човек, който е собственик на Facebook, и има 500 милиона ежедневно активни потребители.
Марк Зукърбърг, изпълнителен директор на Facebook, видя толкова много потенциал в платформата и предимствата на Instagram, че го купи само 18 месеца след пускането му за 1 милиард долара и платформата продължава да се развива и до днес.

Тъй като Instagram е собственост на Facebook, той има достъп до същата обширна потребителска база и рекламна платформа, точно както прави приложението Facebook Messenger.

Така Instagram има всички еднакви платени предимства на Facebook, но Instagram също има свой набор от органични предимства.
Когато използваме термина „органични“, имаме предвид функции, които можете да изпълнявате или резултати, които можете да постигнете, без директно да плащате за тях.

Във Facebook трябва да платите за рекламни кампании, за да задържате своите последователи и да увеличите обхвата на Вашата страница и публикации. В Instagram можете да задържате последователите си органично и следователно да увеличавате обхвата на своя профил и публикации и органично, което е напълно безплатно!

Това прави Instagram чудесна възможност както за бизнес с определен рекламен бюджет, така и за такъв без никакъв бюджет.

Instagram - реклама за Вашият бизнес
Instagram като социална мрежа за реклама на Вашият бизнес

Instagram също е визуална платформа, тъй като можете да публикувате само публикации, които включват снимки и видеоклипове за разлика от публикуването на съдържане без визуално рекламно послание. Това работи във Ваша полза като бизнес, тъй като хората помнят 80% от видяното, а не това, което четат или чуват!

4. Pinterest – реклама за Вашият бизнес

Ако Вашият бизнес попада в творческата свера или се предлага повече услуги и продукти за жените, тогава Pinterest е платформа за социални мрежи, в която трябва да бъдете.

Pinterest има 291 милиона активни потребители месечно.

От тези потребители 81% са жени, 93% от активните потребители са казали, че използват Pinterest за планиране на покупки, а 87% са казали, че са закупили нещо заради Pinterest.

Рецепти за храна, статии за начина на живот, идеи за сватба и идеи за облекло са едни от най-добрите търсения в Pinterest. Така че, ако бизнесът Ви попада в някоя от тези индустрии, трябва да използвате Pinterest като един от сайтовете си за социални мрежи за бизнес реклама.

Pinterest - реклама за Вашият бизнес
Pinterest като платформа за реклама на Вашият бизнес

Въпреки че рекламната платформа на Pinterest не е толкова напреднала, колкото Facebook, все пак можете да използвате платени реклами и там, за да увеличите обхвата на публикациите си и да проследявате онлайн реализациите на рекламите си в Pinterest.

Освен това Pinterest има някои органични възможности, които другите социални платформи нямат. Органичният обхват на публикация в Pinterest се определя от броя на ключовите думи в публикацията и ако те се изравняват с това, което потребителят е търсил в Pinterest.

Това дава шанс на Вашия бизнес стратегически да планира съдържанието си, за да съдържа думи, които се търсят много в Pinterest, без да се налага да използват допълнителни рекламни средства!

5. Snapchat – реклама за Вашият бизнес

Snapchat е приложение, което позволява на потребителите да изпращат Snapchats (снимка или видео) директно до друг потребител, или към тяхната Snapchat Story.

Snapchat, изпратен директно до друг потребител, може да бъде гледан само веднъж, но Snapchat в история (като например историята на Вашия бизнес) се вижда до 24 часа след публикуването му.

Ако Вашият целеви пазар до голяма степен се състои от по-млади потребители, тогава Snapchat може да бъде един от по-ефективните сайтове за социални мрежи за рекламата на бизнеса Ви!

Има над 350 милиона активни потребители месечно и 203 милиона ежедневно активни потребители на Snapchat, а 71% от тези потребители са под 34 години. По-конкретно, почти половината от неговите потребители са на възраст между 18-24 години.

Snapchat - реклама за Вашият бизнес
Snapchat като платформа за реклама на Вашият бизнес

Snapchat споделя предимството на Instagram от визуалното съдържание, тъй като публикациите в Snapchat трябва да включват или снимка, или видеоклип за публикуване.

В действителност, Snapchat има повече от 10 милиона гледания на видео всеки ден. Дали видеоклиповете на Вашата компания влизат в тези ежедневни гледания?

Snapchat предлага и опции за реклама, където можете да платите, за да имате свързващ Snapchat в секцията откриване на Snapchat.

Между органичното публикуване на съдържание в Snapchat Story на Вашата компания и плащането за публикуване на Snapchat в емисията на Top Story и Discovery на Вашата целева аудитория, Вие със сигурност ще достигнете до пазара си в една от най-младите и най-бързо развиващите се социални медийни платформи!

6. YouTube – реклама за Вашият бизнес

YouTube е видео платформа, която позволява на потребителите да гледат видеоклипове и / или да ги качват.

YouTube има 2 милиарда активни потребители месечно, което дава шанс на Вашия бизнес да споделя фирмено съдържание, като над 30+ милиона активни ежедневно потребители  е вероятно да го гледат.

YouTube - реклама за Вашият бизнес
YouTube като платформа за реклама на Вашият бизнес

Подобно на Instagram, Pinterest и Snapchat, YouTube има предимството на визуалното съдържание, но за разлика от другите социални мрежи за бизнес реклама, които сме изброили досега, той е собственост на Google!

Поради това YouTube има достъп до рекламната платформа на Google и можете да използвате това в своя полза, когато пускате реклами в YouTube.

Той също имитира компанията си майка и така можете да оптимизирате търсенето на видеоклипове на Вашата компания с подходящите ключови думи.

Без да се налага да харчите допълнителни пари за реклама, можете да направите видеоклиповете си в YouTube да имат по-високи класирания за търсене, като включите търсените ключови думи във Вашето заглавие, видео описание и действителния списък с ключови думи в инструмента за ключови думи.

7. Twitter – реклама за Вашият бизнес

Twitter е една от по-старите социални мрежи и има 336 милиона активни потребители . Можете да публикувате снимки и видеоклипове заедно с ограничено текстово послание, но Twitter е най-известен с емисията си за актуализации в реално време.

Twitter - реклама за Вашият бизнес
Twitter като платформа за реклама на Вашият бизнес

Twitter е чудесен и за ангажиране на нови потенциални клиенти чрез използването на hashtags. Подобно на Instagram, можете да търсите в хаштаг и да намерите други публикации от потребители и фирми, които са използвали този хаштаг. Това означава, че можете да намерите потребители, които търсят нещо, което Вашата компания предлага и обратно!

Например, ако сте компания за автомивки, можете буквално да намерите хора, които пишат за това как трябва да мият колата си, в зависимост от това как са използвали хаш-маркери в туита си. След това можете да ги туитвате с отстъпка за Вашата автомивка – така най-вероятно ще имате нови клиенти.

8. LinkedIn – реклама за Вашият бизнес

Ако Вашият бизнес следва B2B модел или е насочен към бизнес потребителите тогава LinkedIn може да бъде мощен инструмент за Вашата реклама в социалните мрежи!
LinkedIn има 303 милиона активни потребители месечно, повечето от които са в бизнес сферата или в близост до нея.

Тъй като LinkedIn се счита за социална медийна платформа за бизнеса, хората често включват по-точна информация за своите работодатели, длъжности, работни имейл адреси, повече от колкото в другите социални мрежи, които се използват повече за лична употреба.

LinkedIn - реклама за Вашият бизнес
LinkedIn като платформа за реклама на Вашият бизнес

Рекламната платформа на LinkedIn не е толкова напреднала, колкото Facebook по отношение на функциите на рекламната си кампанията, но Ви дава много повече шансове за връзка с други фирми към които да се насочите, отколкото Facebook. Това може да бъде от решаващо значение, ако Вашия бизнес зависи от насочването към конкретни фирми или длъжности.

9. TikTok – реклама за Вашият бизнес

TikTok е нова платформа за социални мрежи, която беше пусната през 2018 г. Това е приложение, което позволява на потребителите си да създават свой 15-секунден видеоклип и да го споделят. Сега тя има 1,2 милиарда потребители по целия свят с 500 милиона активни потребители месечно. С тези цифри TikTok вече надмина Twitter, LinkedIn и Snapchat – платформи, които очевидно са по-стари.

TikTok - реклама за Вашият бизнес
TikTok като платформа за реклама на Вашият бизнес

Въпреки, че има толкова голям потенциал да привлича вниманието на “Генерацията Z” има още време да се развива, когато говорим за реклама в социалните мрежи. Единственият начин маркетолозите да използват тази платформа за реклама е чрез влияние. И тъй като тя все още не е толкова наситена в сравнение с други гиганти в социалните мрежи като Facebook, Instagram и Twitter, много марки сега я използват, за да достигнат до “Генерацията Z” – пазар, който изглежда доста трудно достъпен за момента.

10. Yelp – реклама за Вашият бизнес

Yelp не винаги е първото приложение, за което някой се сеща, когато мисли за социални мрежи, но е в този списък, защото играе важна роля за поддържането на марката и имиджа на Вашата компания!

Yelp - реклама за Вашият бизнес
Yelp като платформа за реклама на Вашият бизнес

Yelp има 178 милиона посетители месечно, като тези посетители включват хора, които искат информация “от уста на уста”, дали бизнесът Ви предоставя положителен или отрицателен резултат.

Поради естеството на Yelp, това дава шанс на Вашия бизнес да поддържа репутацията си, като насърчава силни отзиви и отговаря на отрицателните отзиви.

Правейки това, Вие изграждате органично усещане за прозрачност и доверие между Вашия бизнес и потребителите и това може да играе огромна роля за създаването и запазването на клиентската Ви база.

В заключение за топ 10-те социлани мрежи за реклама на Вашия бизнес

Това са топ 10 сайтове за социални мрежи за бизнес реклама, които нашите специалисти препоръчват! Мислите, че знаете кои сайтове за социални мрежи за бизнеса са подходящи за Вас, но нямате време или не знаете как да ги управлявате?

Свържете се с нас, за да направим среша и да обсъдим как нашата компания с опит в маркетинга за социални мрежи може да Ви помогне!

, , бизнес реклама, Дигитален маркетинг, Маркетинг, полезно за рекламата, реклама, социални мрежи
Предишна публикация
Най-добрият размер на снимката за корицата на Facebook
Следваща публикация
Бизнес модел Канава – Business Model Canvas

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Fill out this field
Fill out this field
Моля, въведете валиден имейл адрес.